Kirándulás · 2024.05.12. 0

Svájc 2024. január

Első nap: Az idei kirándulást egy svájci úttal kezdtük. Kettő cél volt. Az egyik, hogy havat lássunk, a második pedig a méltán híres svájci gleccser vasút. Be kell vallanom egy kicsit csalódtam az időjárásban. Nem hogy hó és kemény mínuszok nincsennek, de +10 fok van, ezért a hó is hiányzik. Persze van mutatóban egy kicsi, de talán holnap lesz több is.

Második nap: Na végre! Van hó. Igaz, hogy ehhez magasra kellett menni, de megérte. A mai nap a Glacier expressé volt. Nagyon szép vonalon megy. Méltán az egyik leghíresebb vasútvonal. A végállomás Zermat volt. Ott sötétedett ránk.

Harmadik nap: Mai nap kezdésnek Montreux-ba mentünk. Sajnos a köd miatt egy kicsit csökkent az élvezeti érték, de indulásra már tűrhető volt a látvány. Nagy szép kis település. Bár lehet, ha ők ezt hallanák, akkor azért vitatkoznának velem. Mármint, hogy ez egy szuper kis város. Másodiknak egy sajtgyár és a múzeuma volt soron. Kóstoltam a sajtokat, valóban finomak, bár nem mind az én ízvilágom. Mindenesetre a kóstolás előtt meglátogattuk Gruyéres méltán híres városkáját. Hát tényleg nem egy metropolisz, de volt ott egy kiállítás. A művész nevére már nem emlékszem, de a művei nagyon „hatásosak”, sőt bizarak. Nagyon tetszett. A nap fénypontja pedig a Cailler csokigyár. Nálunk annyira nem ismert a cég, de az első svájci csokigyárak egyike. A látogatás egy kedves interaktív bemutatóval kezdődik és csokikóstolással ér véget. Hát mit mondjak….tele ettem magam úgy csokival, hogy vélhetően egy darabig nem kell ennem. A nap maradékában Bernben voltunk. Egy város, sok látványossággal. Nagyon tetszett, annak ellenére, hogy 2 éve már voltam itt.

Negyedik nap: A következő nap Interlaken és Luzern volt a célpont. Az első megállónk látványos és szép volt, főleg a látvány. Tökéletesen látható volt a három híresség – már amennyire hegyeket lehet így illetni. Az utunk során megálltunk egy fotó szünetre a látvány miatt. Tovább menet Luzernbe értünk. Voltam már itt 2 éve, de most is mutattak olyan helyet, amit akkor nem láttam. Egy valami azért változatlan volt. A rengeteg kínai turista. Pihenőben azért készült fotó a még igencsak keskeny Rajnáról.

Ötödik nap: Mára már csak a Swarovski múzeum maradt. Állítólag Ausztria 8. leglátogatottabb helye. De érthető is. Maga a kiállítás nagyon érdekes, és látványos. Tizen valahány terem és mind más és más világgal, zenével, képekkel ás csilloggó valamikkel. A végén persze ott a shop, ahol aztán lehet is költekezni. Van egy külső tér is, ami nagyon látványos, be gondolom nyáron szebb képet mutat.

https://mastodon.social/@nagygabor/111818413963541977: Svájc 2024. január