„Ismerkedés a francia Svájc 2 nagyvárosával, Lausanne-nal és Genffel. Mindkét város Nyugat-Európa legnagyobb tava, a csodálatos fekvésű Genfi-tó partján található. Először Lausanne-ba utazunk. Ebben a városban van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság központja. Séta az óvárosban, Svájc talán legrangosabb műemlékének, a Notre Dame katedrálisnak a megtekintése. Továbbutazás Genfbe. Több világszervezet székhelye van ebben a patinás hangulatú városban (ENSZ, Nemzetközi Vöröskereszt stb.). Városnézés (Diplomatanegyed, Nemzetek Palotája, St. Pierre Katedrális, Reformáció Emlékműve stb.), majd a Genfi-tó északi partja mentén visszautazás a szállodába. Páramentes időben az autópályáról nagyszerű panoráma nyílik a Mont Blanc-ra.”

A nap mindkét városa a „klasszikus városnézés” kategóriába tartozott. Sokat mentünk és csak bámultunk. Lausannee-ban az Olimpiai kiállítást – ez volt az egyetlen program az út során – kihagytam. Helyette privátban csavarogtam egyet a városban. A csavargás azért nem volt egetverően nagy, csak a kikötőig mentem. Ott kiültem a partra, mint sokan mások és élveztem a szeptemberi napot és magát a helyzetet, hogy „itt ülök egy tópartom, ami történetesen Svájcban van”. A buszos kép csak azért készült, mert ilyet még nem láttam. 🙂

Genf. Klasszikus svájci város. Nem is igazán tudok róla mit írni. A szökőkúttal kapcsolatban szerencsém volt, mert még akkor sikerült lefotóznom, amikor még működött. Valami oknál fogva, amikor megálltunk és a szabadprogram volt már nem ment. Persze ennek oka volt, de hiányzott a látképből. Ami mégis inkább érdekes volt – talán megmagyarázhatatlan – az maga a „város szerepe a világban”. Végig mentünk a diplomata negyeden és látni azt, hogy szinte minden szervezet, aki, ami fontos a világban itt megvan sőt…itt van a központjuk. Itt látszott igazán csak a világ sokszínűége. Ennyi különböző embert – szerintem – máshol nem lehet látni.