Amikor az orebici nyaralást terveztük alap feltételem volt, hogy Dubrovnikba el kell mennünk. Sajnos a várak, erődök mindig is a kedvenceim közé tartoztak, ezért is fontos, kihagyhatatlan volt számomra.

A túrát reggel 6-os indulással terveztük, de majdnem 7 lett belőle. Nem is tudom mit is vártam. 🙂 A lényeg, hogy a nagyjából 90 km távolságot majd 2 óra alatt teljesítettük. Azt tudtam, hogy Dubrovnik Horvátország legnagyobb városai közé tartozik, de meglepett a szervezettsége. Abban biztos voltam, hogy nagy meglepetés nem ér, mert ahogy mondani szokták : ” egy dalmát várost láttál, akkor mindegyiket láttad”. Hát ez igaz volt Dubrovnikra is. A modern városrész zsúfolt, forgalmas és már-már kívülállóként a káoszra emlékeztetett, de azért még a viselhető szinten volt. Szerencsére az autós navigációk megoldások sok mindenre.

A várat keresve sajnos csak majd a céltól 20 percre találtunk parkolót. Nagy nehezen kibogoztuk a parkolás feltételeit és elindultunk

Abban egész biztos voltam, hogy a dubrovniki vár, öregváros rész nem biztos, hogy a magyar várépítés szabályait követve készült, de kerestem a hasonlóságokat. Hát nem sok volt. 🙂

Az ok, amiért mindenáron elakartam jutni ide az az, hogy a Trónok harca című sorozat több jelenetét is itt forgatták a híradások szerint. A nettel és a térképemmel felvértezve nekiláttam megkeresni a helyszíneket. Hát….be kell valljam egy kicsit csalódás volt. Maga a helyín tényleg igéző és nem is csodálkozom, ezt a várost választották, de sajnos a film kedvéért több helyen olyan látványosan módosítottak különböző technikákkal, hogy ha nem tudnám, hogy itt forgatták, akkor el sem hinném. Egy kicsit csalódás volt.

Bárhogy is. Körbejártuk a belvárosi részt és a sikátorokat, majd 4 órás bóklászás után kiléptünk a várfalon. Persze lett volna lehetőségünk a várfalon végig sétálni, de fejenként 10.000 forintért ezt inkább kihagytuk.